Rekonstruujete starý dům a stojíte před rozhodnutím, zda nakoupit nová okna nebo nechat ta původní renovovat? Vyplatí se to vůbec? Stará okna pochopitelně s novými nemohou ve své původním stavu držet krok. Je třeba, aby okna dobře těsnila, nepouštěla z objektu teplo a poskytovala také zvukovou izolaci. Pokud se starých oken nechcete vzdát, nemusíte. Renovace jim poskytne nové těsnění, předsazené tabule nebo zasklení.

Malmex.cz

Levná varianta renovace

Jestliže je konstrukce oken a jejich rám zachovalý, můžete uvažovat nad výměnou těsnění a předsazením tabulí. Záleží na vlastnostech renovovaného okna, jaké těsnící materiály budou použité. V případě starých dřevěných oken, kterým zcela chybělo těsnění může být integrované do rámu jako pásek. Tepelnou izolaci mohou poskytnou také předsazené tabule. V případě jednoduchého zasklení pak zlepšíte tepelnou propustnost okna o 40 procent. Navíc se zlepší také zvuková izolace. Předsazené tabule také zvýší ochranu před vloupáním. Jestliže se vám použití předsazených tabulí z nějakého důvodu nelíbí, je tu možnost použít na okna speciální fólie, které optimalizují tepelnou i zvukovou izolaci okna.

 

Můžete vyměnit zasklení

Je rám vašich původních oken v dobrém stavu? Pak pro lepší tepelnou izolaci oken můžete uvažovat o výměně skel. Nutno podotknout, že toto má smysl ve chvíli, kdy má být původní rám oken zachovalý z důvodů optických, případně u památkově chráněných budov. Do původního rámu pak lze aplikovat moderní vícenásobné zasklení. Případně je možnost instalovat do rámu potažené tabule.

 

Někdy stačí jen nový nátěr

Ne vždy je nutné okna kompletně měnit nebo renovovat. Někdy postačí jen jejich nový nátěr. Vždy je důležité na počátku důkladně zkontrolovat rámy, posoudit hnilobu, praskliny i vylomeniny. Podívat se na stav nátěrů a tmelu. Pokud bude tmel v pořádku a bude potřeba udělat jen nový nátěr oken, je renovace v podstatě jednoduchá.

 

Barvu z rámů lze odstranit špachtlí, vibrační bruskou a brusnými papíry. Někdy je třeba i chemický odstraňovač starých nátěrů. Když je veškerý nátěr pryč, zkontroluje se zda na okně nejsou praskliny. Pokud jsou, je třeba je vytmelit. Po zaschnutí tmelu se povrch přebrousí. Následně přichází na řadu impregnace. Ta chrání okna do hloubky a prodlouží tak jejich životnost. Impregnace navíc zabrání růstu plísní a hub a také pronikání vody do dřeva. Impregnaci je třeba nechat zaschnout. Po zaschnutí se zabrousí. Dále se použije základová barva a finální nátěr oken. Obvykle se na okna nanáší jeden základový a 2 až 3 finální nátěry. Použít můžete malý váleček na malování, hůře dostupná místa malujte štětcem.

 

Stav by měl posoudit odborník

Někdy se bohužel renovace původních oken vůbec nevyplatí. Vždy však záleží na konkrétním stavu oken. Vždy je tedy dobré přizvat k rozhodnutí odborníka. Ten zhodnotí stav oken a navrhne případné řešení renovace včetně ceny. Pochopitelně si také zároveň můžete dát nacenit okna nová. Podle ceny a náročnosti prací se pak můžete sami rozhodnout, jaké řešení bude právě pro vás a vaši budovu nejoptimálnější.

Pokud potřebujete zhodnotit stav vašich oken, můžete se obrátit na nás. Nejsme jen malíři pokojů. Nejen malování, ale také renovace oken patří k naším službám. Obraťte se tedy na nás a my vám rádi pomůžeme.