Chystáte se na malování obývacího pokoje, ložnice nebo připravujete dětské království pro své potomky? Pak jistě přemýšlíte nad tím, jakou barvu do místnosti zvolit a pravděpodobně si lámete hlavu i nad mícháním barev. Víte, jak namíchat barvu, aby byla přesně taková, jak si ji přejete?

 

Odstín podle kousku papíru

Míchání barev pro někoho může být stresující záležitostí s nejistým výsledkem. Pokud si chcete být jistí, že bude na stěně právě taková barva, jakou jste vybrali, pak si nechte barvu namíchat v některém obchodním domě nebo prodejně barev. Barvu dnes v obchodech dokáží namíchat podle vzorku, případně pro vás vyrobí i požadovaný odstín například z kousku papíru. Stačí s sebou mít na papíře vzorovou barvu,  obsluha ji naskenuje do počítače a připraví pro vás. Vězte, že díky moderním technologiím bude namíchaná barva přesně taková, jakou si přejete.

Malmex.cz

Míchání barev doma = překvapení

Naopak pokud budete chtít namíchat barvu podle oblíbeného odstínu polštáře sami doma, pravděpodobně se netrefíte. Při domácím míchání nikdy nebudete vědět, jaký odstín vám na stěně po zaschnutí vlastně vznikne. Na druhou stranu bude tento odstín naprosto jedinečný. Mějte však na paměti několik věcí. Za prvé: S tmavými odstíny barev si počínejte velmi opatrně. A za druhé: barvu je potřeba opravdu pořádně promíchat, aby byl odstín jednotný. Přidáme ještě jednu radu na závěr. Pokud si barvu namícháte sami a budete chtít vědět, jak bude vypadat na stěně, pak ji na kousek zdi natřete a počkejte až uschne. Vytvoříte si tak alespoň částečnou představu, jak bude barva vypadat. Myslete však na to, že na velké ploše bude působit jinak.

 

Barva musí být suchá

Každý odstín barvy vypadá jinak před zaschnutím a po zaschnutí. Barva, kterou si namícháte, bude mít úplně jiný tón než po malování na zdi. Nezapomeňte také na to, že je důležité mít jednolitý podklad na stěně a barvu je třeba natřít alespoň dvakrát. Jinak by vás kromě odstínu mohl zklamat také fakt, že prosvítá starý nátěr nebo jsou na stěně šmouhy.

Míchání barev je tak trochu magie a je třeba mít zkušenosti, aby vyšla taková barva, kterou si přejete.

 

Pokud si tedy chcete být jistí výsledkem, je vhodné se obrátit na odborníky. A to nejen v případě míchání barev, ale také při samotném malování. Zkušený malíř s dlouholetou praxí vám pokoj vymaluje precizně a můžete si být jisti, že si perfektně připraví i podklad. Žádné prosvítání barev nebo šmouhy tak rozhodně nehrozí.

Výběr barvy je na vás

Ať už se rozhodnete vymalovat svépomocí nebo si pozvete zkušeného malíře, jedno bude vždycky na vás. Rozhodnout se jakou barvou vlastně chcete interiér vymalovat. Samozřejmě, že malíř vám může poradit a vložit do své rady i profesionální hledisko. Konečné rozhodnutí je však vždycky na vás. Jste to vy, kdo bude v místnosti trávit spoustu času. Vy se tu musíte cítit dobře.

 

Ačkoliv tedy existují barvy, které jsou moderní pro tento rok a naopak barvy, které jsou dávno out, vždycky záleží hlavně na vašich pocitech a preferencích. Jedno by však ideálně mělo platit vždycky. Zamyslete se nad tím, zda je potřeba místnost zesvětlit nebo naopak ztmavit. Možná je prostor malý a potřebuje opticky zvětšit. Nebo naopak. Je příliš velký a je třeba ho zútulnit. Podle toho vybírejte světlé nebo tmavé odstíny barev. Pokud se chcete přece jen alespoň trochu řídit tím, co je moderní, pak pro vás máme jednu radu. Dnes se již nemaluje každá místnost jinou barvou. Obvyklé je, že se jedna barva prolíná celým patrem. Používá se tedy v chodbě, kuchyni a například obývacím pokoji. Rozhodně to však neznamená, že barva je jen na stěnách. Naopak. Většina stěn může být bílých a vybraná barva je jen na malé části stěny. Ve stejně barvě je však například sedací souprava, skříň nebo další doplňky.

 

Víte, jaká barva vznikne když…

 

  • Pokud smícháte modrou a žlutou, vznikne zelená.
  • Smícháním červené a žluté vznikne oranžová.
  • Červená s modrou tvoří společně fialovou.
  • Smícháním bílé a červené vznikne růžová.
  • Modrá, červená a žlutá vytvoří černou.
  • Smícháním modré a zelené vznikne tyrkysová.
  • Zelená a červená je ve výsledku žlutá.

 

Každá barva má tři dimenze. Odstín, sytost a světlost. Odstín v tomto případě znamená pozici barvy na barevném kole. Sytost dává barvě výraznost a jas. Světlost se odvíjí od vzdálenosti barvy k černé nebo bílé barvě. Světlost posiluje bílá barva. Pokud tedy chcete na zdi pastelové odstíny, je třeba přidat bílou barvu. Naopak ztmavit lze barvu pomocí černé. S ní si však při míchání počínejte velmi opatrně. Když k barvě přidáte jak bílou, tak černou, zjemníte ji a uděláte šedší odstín. V případě, že si nejste jisti, jak smíchat jednotlivé barvy, pak si pomozte barevným kolem, které vám napoví.