Obývací pokoj je prostor, kde rodina tráví většinu společného času. Sem si chodí odpočinout, načerpat nové síly, slavit rodinná jubilea a je to také místo, kam si lidé zvou své přátelé k posezení. Malování obývacího pokoje není žádná věda. Jak však na míchání barev, aby obývák vypadal útulně, moderně a přitom vkusně?

 

Interiér by měl být hřejivý

Obývací pokoj by měl zaujmout a zároveň působit útulně. Z toho důvodu je dobré vybírat na malování teplé odstíny barev. Vhodné je pracovat s jedním nebo dvěmi odstíny barev. Pokud však zvolíte dvě barvy, druhá by měla být pouze doplňková. Jak tedy vybrat vhodnou barvu? Určitě záleží na tom, jak je obývací pokoj velký a také na nábytku, který v něm je. Obecně platí, že do menších prostorů byste měli namíchat světlejší odstíny barev. Do většího prostoru není problém použít i tmavší.

 

Pokud je obývací pokoj dostatečně prosluněný a slunce do něj svítí většinu dne, je vhodné využít bílou například v kombinaci s červenou. Hodí se samozřejmě také světle šedá nebo béžová barva. Slunce si však nerozumí se žlutou nebo oranžovou. Při míchání barev myslete na to, že jsou vhodnější teplé odstíny. Máte to naopak a chybí ve vašem obývacím pokoji slunce. Pak ho rozsviťte právě žlutou nebo oranžovou barvou.

Malmex.cz

Jak na samotné malování

Pokud jste přesvědčení, že malování zvládnete sami, pak se na něj dobře připravte. Základ je nakoupit vše potřebné. Dobře si spočítejte, kolik barvy budete potřebovat. Správný odstín si ideálně nechte připravit od specialistů na míchání barev. Kupte si váleček na malování, štětce potřebné na zákoutí a hůře dostupné místa a nezapomeňte ani na teleskopickou rukojeť, která vám usnadní malování stropů. Vyberte také mřížku na otírání a vaničku. Malířské náčiní volte podle rozměrů interiéru. Možná se vám bude hodit i penetrace na zpevnění podkladu.

 

Nezapomeňte nakoupit také plachty nebo zakrývací fólie a pásku na oblepení rámů oken, zásuvek a vypínačů. Před samotným malováním je pak třeba důkladně připravit podklad. Zjistěte, v jakém stavu je zeď. Je třeba, aby byl podklad suchý a bez prachu. Zkuste namočit váleček a přejet po stěně. Lepí se? Pak budete muset škrábat. Oškrábanou zeď ještě zkontrolujte, zda nebude třeba tmelit nebo štukovat. Následuje penetrování. Díky tomu sjednotíte podklad a zvýšíte přilnavost nátěru.

 

Pak už se můžete dát do samotného malování. Začněte stropem a pokračujte liniemi v rozích pokoje. Pravděpodobně nebude stačit jeden nátěr, místnost budete muset vymalovat pravděpodobně rovnou dvakrát. Zdá se vám, že na to nestačíte? Uvědomili jste si, že malování obnáší spoustu dalších činností, na které se necítíte? Pozvěte si profesionály a odpadnou vám všechny starosti. Malíř pokojů vám dokáže poradit s výběrem barvy i jejího odstínu. Barvu odborně namíchá a samozřejmě si s sebou přinese také veškeré potřebné profesionální náčiní. Malíř pokojů si místnost na malování zcela připraví, následně ho vymaluje a vám ho odevzdá opět čistý a připravený k dalšímu užívání.

 

Jaké barvy jsou v obývacím pokoji in

Možná jste se rozhodli, že malování přeci jen necháte na malíři pokojů. I tak je však dobré dopředu alespoň trochu vědět, co vlastně chcete. Pojďme se tedy podívat, které barvy v obývacích pokojích vedou.

 

Bílá klasika

Věděli jste, že bílá má více než 80 odstínů? Není tak fádní, jak s na první pohled zdá. A v obývacích pokojích stále vede. Má spoustu výhod. Hodí se opravdu ke všemu a navíc k ní můžete zvolit jakoukoliv barvu doplňků. A ty můžete v průběhu doby měnit.

 

Odstíny žluté

Již jsme zmínili, že žlutá se hodí spíše do méně prosluněných prostor a chladnějších místností. Je veselá a pokoj rozzáří. Nejoblíbenější je citronově žlutá. Přináší klid, pohodu a hřeje.

 

Moderní béžová

Nejrůznější odstíny hnědé nebo béžové barvy jsou v kurzu. Barva působí vkusně a jde dobře sladit s nábytkem a sedací soupravou. Hledáte originální vzhled? Pak zvolte například odstín cafe latte. Pokud vás lákají i tmavší odstíny hnědé, směle do toho. Je však dobré tmavší barvou vymalovat jen jednu stěnu. Ostatní nechte bílé nebo opravdu světle hnědé.

 

Šedá barva

Dříve se o ní říkalo, že je studená jako beton. Když však zvolíte správný odstín šedivé, bude váš obývací pokoj vypadat opravdu vkusně a sofistikovaně.

 

Zelená barva

Přírodní barvy hrají v poslední době prim. Pokud milujete zelenou, vězte, že nábytek by měl být buď světlý nebo naopak černý. Odstín zvolte podle zařízení pokoje. Chcete, aby místnost vypadala svěže? Pak se hodí hrášková zelená.