V současné době je na trhu opravdu velké množství různých barev. Mezi nimi i často diskutované antibakteriální barvy. Kdy je vhodné je používat? A co vlastně umí? Jak dlouho funkční nátěr vydrží na zdi?

 

Vynikají dlouhou životností

Antibakteriální barvy mají dlouhou životnost. Pokud se neporuší celistvost povrchu, může vám tato barva, která dokáže zahubit bakterie a viry, vydržet klidně i čtyři roky. Po celou dobu přitom bude plnit svou funkci. Pochopitelně je nutné povrch udržovat v čistotě. Nebojte se použít hadřík, pokud to bude potřeba. Barva bez potíží vydrží jemné mytí. Pozor však na prudké a silné drhnutí. Takový zásah by už mohl porušit celistvost a účinnost barvy by se snížila.

Barmakolor

Určitě vás potěší, že také nanášení těchto barev je jednoduché. Navíc jsou antibakteriální barvy rychleschnoucí. Díky tomu lze barvu nanášet ve více vrstvách v poměrně krátkém časovém úseku. Proces malování se v podstatě neliší od klasických barev. Antibakteriální barva se na stěnu nanáší klasickým způsobem – štětkou nebo raději válečkem. Vyjímečnost antibakteriálních barev tkví v tom, že dokáží zahubit takřka všechny mikroby do dvou hodin po expozici. V zabíjení 90 % virů a bakterií pak pokračují i nadále. Antibakteriální barva díky svým vlastnostem inhibuje schopnost mikroorganismů růst a také se dále šířit.

Kam se hodí antibakteriální barvy?

Antibakteriální barvy můžete používat v jakékoliv místnosti. Obvykle se však speciální nátěr proti mikrobům používá v místech s vysokým provozem, kde je pravděpodobné, že se objeví viry nebo bakterie. Jde například o zdravotnické zařízení, školy a tělocvičny nebo nejrůznější úřady. Kromě veřejně dostupných míst se antibakteriální barvy hodí samozřejmě také do domácností. Nátěr snižuje možnost přenosu bakterií ze stěn na kůži nebo další povrchy. Speciální nátěry se hodí například do koupelny nebo prádelny, případně do kuchyně. Pomoci může také ve sklepích nebo na chodbách. V podstatě však antibakteriální barvy můžete použít i v dalších obytných částech domu.

 

Koupelna či prádelna jsou však k použití antibakteriálních barev předurčené. Nátěr dokáže eliinovat vznikající plísně, kterým svědčí vlhké prostředí. Čištění prostor pak bude snadnější. Podobné je to také v kuchyni. Navíc minimalizace škodlivých mikrobů v místnosti, kde připravujete pokrmy pro celou rodinu je opravdu žádoucí. Speciální nátěr bude ochraňovat nejen stěny.

 

Jaké má antibakteriální nátěr výhody?

Plánujete malování a zvažujete, že použijete antibakteriální barvy? Pak byste měli znát veškeré výhody a zvážit také nevýhody antibakteriálního nátěru. Antibakteriální nátěry mají odolnou technologii. Ta umožňuje otírání povrchu stěny hadříkem. Pokud budete opatrní a nebudete stěnu drhnout, nenarušíte její strukturu ani funkčnost. Barva vám navíc poskytne také kompletní ochranu bez choroboplodných zárodků. Antibakteriální nátěr vás ochrání před plísněmi a bakteriemi. Výhodou určitě je fakt, že vydrží funkční několik let. Vy tak ušetříte za časté malování. Jedinou nevýhodou antibakteriálních barev je jejich cena. Vzhledem k tomu, že jsou opravdu funkční a obsahují odolnou technologii, jsou nákladnější než běžné nátěry. Trocha peněz na víc však za zdraví stojí, ne?

Na plísně se hodí speciální nátěr

Ano, antibakteriální barvy jsou opravdu úžasné. Pokud však bojujete s plísněmi v bytě, bude lepší se zamyslet nad tím, zda nesáhnout po protisplísňovému nátěru. Protiplísňový nátěr má emulgovaný štít, který zajistí hladkou konečnou texturu stěn. Barvy mají protisplísňový povlak, který působí jako štít na stěny místnosti.

 

Jsou přísady barev bezpečné?

Ano, stoprocentně se nemáte čeho obávat. Antibakteriální nátěry se běžně používají například v nemocnicích. Je tedy jasné, že nemohou být škodlivé. Stejně jako v nemocnici mohou poskytovat ochranu i u vás doma. Použití antibakteriálního nátěru je tedy stejně bezpečné jako používání jiných barev.

 

Můžete si najmout malíře

Pokud si nejste jistí, zda malování zvládnete sami, nebojte se obrátit na profesionály. Najměte si profesionálního malíře, který odvede svou práci rychle a precizně. Jedině tak si můžete být jisti, že nátěr bude kvalitní a vydrží vám mnoho let.