Malování chodby v bytech a domech je většinou upozaděné. Lidé většinou upřednostňují obývací pokoj, dětské pokoje a ložnice. Přitom právě chodba je místnost, kterou návštěvy vidí jako první. Je to tedy jakási vaše vizitka. Je to také místo, kam pozvete i ty osoby, které dále do bytu nepustíte.

Je tedy jasné, že předsíň a vstupní chodba by měli reprezentovat. Mělo by jít o příjemné prostředí, které je ideálně sladěné s ostatními místnostmi v bytě nebo domě. Jak tedy ideálně vymalovat chodbu? Jakou barvu vybrat?

Malmex

Jak vymalovat chodbu? Jaký nátěr vybrat?

 

Již jsme naznačili, že je důležité, aby barva ladila ke zbytku domova. Stejně tak by tedy měl ladit i odstín stěn. To však není zdaleka všechno. Ohledy při výběru odstínu musíte brát také na velikost chodby, případně její využití.

 

Existuje pár zásad, které je třeba dodržovat. Vždy pamatujte na to, že zatímco světlé barvy prostor opticky zvětšují, tmavé barvy ho zmenší. Jsou však elegantní. V každém případě je dobré, pokud do chodby zvolíte nátěr, který je otíratelný. Díky tomu se pak nemusíte bát jakékoliv nehody. Zvlášť, pokud máte doma děti, které mají občas boty od bahna nebo rádi skákají v kalužích.

 

Při malování také myslete na to, že nátěr by neměl být to jediné, co bude stěny zdobit. Zdi doplňte také vhodnými nástěnnými dekoracemi. Vyhněte se však takovým materiálům, které by se mohly snadno zničit.

 

Jaký barevný odstín zvolit?

 

Pokud hledáte odstín do menší chodby, například v bytě panelového domu, pak sáhněte po světlém odstínu. Jedině tak nebude chodba působit temně a stísněně. Určitě můžete vsadit na klasický bílý odstín. Bílá je barva, která se neokouká. A navíc ji lze sladit prakticky s jakýmkoliv stylem. Bílá barva na stěnách navíc skvěle odráží světlo. To se v malém prostoru opravdu hodí. Pokud se vám zdá bílá neosobní, doplňte prostor barevnými doplňky. Zvolte barevné křeslo, případně lavici na přezouvání. A přidat můžete klidně nějaký kusový koberec.

 

Pokud přeci jen chcete zvolit nějakou barvu, pak můžete přemýšlet o světle modré. Ta dodává luxusní vzhled. Tentokrát však bude nutné vybrat k této barvě spíše světlejší nábytek. Může jít o světlé přírodní dřevo nebo bílý nábytek.

 

Určitě můžete uvažovat také o žluté barvě. Barva slunce rozzáří tento prostor. Jde však o opravdu zářivou barvu. Měla by být tedy dominantní. Vybavení by pak mělo být jednoduché. Ke žluté krásně ladí například tmavší nábytek. Nezapomeňte interiér vyzdobit také živými květinami. Dodají místnosti život.

 

Je na vás modrá a žlutá trochu moc? Pak by vás mohla zaujmout béžová barva. Je to elegantní barva, která se skvěle kombinuje s bílou a hnědou. Je to na vás přece jen příliš strohé? Pak zvolte jeden předmět ve výraznějších tónech. Co třeba oranžový taburet? Nebo zelené svíčky a váza na květiny? Prostor ozvláštní také zajímavý obraz na zdi. Stylem by měl pochopitelně korespondovat se stylem celého bytu.

 

Stejně jako béžovou můžete využít šedou. Zvolte však spíše světlejší odstín této barvy. Pak získáte chodbu s čistým a elegantním vzhledem. K šedé se hodí industriální nebo minimalistické vybavení. Skandinávský styl by také mohl být to pravé. Každopádně světle šedou lze kombinovat s černým nábytkem.

 

Mohu chodbu vymalovat tmavými barvami?

 

Hovořili jsme o tom, že tmavé barvy prostor zmenšují. Proto se rozhodně nehodí do malých chodeb nebo vstupních chodbiček. Pokud však máte velkou chodbu, nemusíte se tmavých barev bát. Důležitý je také dostatečný přísun světla do prostoru.

 

Pokud hledáte ideální odstín do dlouhé úzké chodby s vysokými stropy, pak by se mohla osvědčit tmavě modrá barva. Lemování dveří by však v takovém případě mělo být ideálně bílé. K tmavé barvě pak vyberte nástěnná nebo samostojící svítidla. Vhodnější je více světel po celé chodbě.

 

Další možností je také smaragdově zelená barva. Využít ji můžete klidně jen na jednu stěnu v chodbě a zbytek vymalovat bíle. Bude působit opravdu elegantně. Tuto barvu můžete doplnit například zlatými doplňky. Pokud si nejste jisti, zda chcete stěnu barvit, můžete vyzkoušet například tapetu v této barvě. Měla by však být omyvatelná.

 

Jste odvážní? Pak můžete zkusit také tmavě šedou. Je neokoukaná, trochu temná, ale rozhodně elegantní. Nadčasová. K ní vyberte ideálně černé doplňky. Také v tomto případě je vhodné zvolit osvětlení, které bude rozeseto po celé délce chodby.