Podkrovní byty mají své kouzlo. Jsou útulné a také romantické. Šikmé stěny zkrátka dávají interiéru naprosto jiný rozměr. Mohlo by se zdát, že šikmé stěny jen zmenšují prostor, dokáží však pokoji dodat opravdu zajímavý ráz. Zařizování podkrovních pokojů je trochu náročnější, ale dává nám prostor pro kreativitu. Vždy je třeba využít prostor na maximum. Často tak lidé sahají po nábytku na míru. Nelehkým úkolem může být také výmalba podkrovního bytu. Na první pohled je to jednoduché. Malování podkroví má však svá pravidla

Malmex

Vymalování podkrovního bytu

Jak vymalovat podkrovní byt

Je jasné, že podkrovní pokoje jsou na první pohled menší. Z toho důvodu je více než jinde důležité zvolit správné barvy. Je třeba mít na paměti, že není vhodné prostor opticky ještě více zmenšovat. Důležité ted je, aby šikmé stěny zůstaly světlé. Tmavé barvy by je více zdůraznily a opticky by prostor zmenšovaly. Světlá barva na šikmých stěnách má také další důvod. Dostatek světla. Sluneční světlo se samozřejmě bude mnohem lépe odrážet od světlých odstínů barev.

 

Možná vás napadlo, že tedy není jiná možnost než klasická bílá barva. Samozřejmě u ní můžete zůstat. Není to však jediná možná varianta. Klidně můžete vybrat jiné odstíny barev. Hodí se například žlutá nebo světlé odstíny oranžové, růžové, případně zelené nebo modré. Sáhnout můžete také po béžové nebo krémové barvě. Zvlášť v případě dětského pokoje se nebojte sáhnout po barevném provedení.

 

Tmavé barvy do podkroví

Pokud milujete tmavší odstíny barev a jste zklamaní, že se do podkrovních pokojů nehodí, uklidníme vás. Také syté a pestré barvy můžete v těchto pokojích klidně použít. Tmavé odstíny klidně použijte, vždy se však držte pravidel. Šikmé stěny by opravdu měly zůstat světlé. Tmavé odstíny můžete použít ideálně na nejdelší rovnou stěnu v pokoji. Jedna jediná stěna totiž dokáže celému prostoru dodat energii, náboj a šmrnc. A pokud vám jedna stěna nestačí, vymalujte svou oblíbenou tmavou barvou dvě protilehlé stěny.

 

Nemalujte všechny stěny jednou barvou

Pokud nechcete, aby všechny stěny zůstaly čistě bílé, je vhodné vybrat dvě barvy. Šikminy a strop mohou být bílé nebo krémové a svislá stěna může zářit jinou barvou. Prosto tak nebude působit stísněně. A to je v podkrovním pokoji opravdu důležité. Chcete se tu přece cítit příjemně a zažívat tu krásné chvíle.

 

Myslete také na využití pokoje

Jestliže vaše podkrovní pokoje slouží jako prostory, kde spí děti, pak je vhodné vybírat spíše chladnější odstíny barev. Stejně tak do ložnice. Vybírat můžete mezi odstíny modré, zelené nebo fialové. Skvělé jsou například pastelové barvy, které jsou jemné. Pokud však podkrovní místnost využíváte jako obývací pokoje, nemusíte se bát také syté žluté, oranžové nebo třeba červené barvy.

 

Jestliže malujete podkrovní dětský pokoj, nebojte se šikmin náležitě využít. Podklad by měl zůstat světlý, ale zbytek lze využít a ozdobit třeba nálepkami. Malí kluci budou paf z oblohy nad hlavou, kde létají letadla. Dívky potěší nebe plné motýlů. A snad žádné dítě nebude zklamané, pokud bude mít nad hlavou nebe plné hvězd.

 

Využít můžete také tapety

Pokud se nechcete spokojit s klasickým malováním, určitě můžete do podkrovního bytu využít také z široké nabídky tapet. Opět platí, že tapety by měly být umístěné na rovné stěny. Efektivní bude, pokud zvolíte jednu největší rovnou stěnu, na kterou tapetu umístíte. Může jít o jednobarevnou tapetu, netradiční vzory, ale zvolit lze i fototapetu. Skvěle bude vypadat například les, případně oblíbené květiny. Důležité je, aby tapeta ladila s výmalbou ostatních stěn. Vždy se hodí bílá, případně smetanová barva.

 

Tapety mohou být skvělou volbou také do podkrovního dětského pokoje. Na první pohled nudnou světlou výmalbu hravě rozjasníte pomocí tapet. Kluci jistě ocení ryze chlapecké záležitosti jako letadla nebo auta. Dívkám se budou líbit květiny. Pro obě pohlaví se pak hodí zvířátka. Vybrat můžete samozřejmě také oblíbené dětské postavičky.