Plánujete vymalovat ložnici a nevíte si rady s výběrem vhodné barvy? Je obecně známo, že nás barvy ovlivňují. Málokdo si však uvědomuje, že nevhodně zvolený odstín pro výmalbu ložnice může mít negativní dopad na spánek. Poradíme vám, jakou barvou vymalovat ložnici, aby se vám zde krásně usínalo a sladce snilo.

Jak vymalovat ložnici? Hlavně žádná divočina!

Pro výmalbu ložnice vybírejte spíše jemnější a tlumenější barevné odstíny. Mějte na paměti, že ložnice je místem, kde toužíte nabrat nové síly po náročném dni. Kde si chcete odpočinout, dobře se vyspat. Proto se do tohoto pokoje nehodí žádná barevná divočina ani příliš výrazné vzory.

Vhodné barvy:

  • bílá
  • béžová
  • světle zelená
  • lehce fialová
  • jemně růžová
Malmex.cz

Jakou barvou vymalovat ložnici?

Proč jsou syté odstíny nevhodné?

Příliš tmavé nebo naopak agresivní (křiklavé) odstíny se do ložnice nehodí z jednoho prostého důvodu: mají tendenci rušit. Tím mohou negativně ovlivnit například vaše usínání. Kdo by dokázal usnout, když má kolem sebe křiklavě oranžové zdi, které doslova svítí?

Temné barvy se do ložnice nehodí i z toho důvodu, abyste se zde necítili stísněně nebo jako „v kobce“. Ložnice má být harmonickým místem, kde vládne klid a pohoda. Temné a křiklavé barvy sem zkrátka nepatří.

Přečtěte si také: Vestavěné skříně

Chladné a teplé barvy ovlivňují náladu

Barvy mohou působit na naši psychiku, proto mohou v menší či větší míře ovlivňovat také naši náladu. Barevné odstíny můžeme rozdělit do dvou skupin:

  • chladné
  • teplé

Mezi chladné barvy patří například zelená, modrá nebo šedá. Tyto barvy jsou relaxační, dokážou uklidnit a pro spánek jsou ideální.

Mezi teplé odstíny pak můžeme zařadit červenou či hnědou. Tyto odstíny působí teplým dojmem, zamilují si je „teplomilové“, ale v ložnici by se s nimi mělo šetřit a používat je spíše doplňkově, nežli pro výmalbu.