Zřejmě nikdo nemá v oblibě malování bytu. Asi nejméně je oblíbené malování kuchyně. Vždyť je to místo, kde denně připravujeme pokrmy, vaříme a většinou také jídla konzumujeme. Zkrátka vyřadit si tuto místnost z provozu není zrovna ideální. Nicméně jednou za čas je to nezbytné. Víte, jak vymalovat svou kuchyň, aby byla zase jako nová a sloužila vám ke spokojenosti dlouhé roky?

 

V kuchyni je to trochu jiné než v jiných pokojích. Zatímco chodby, ložnice, obývací i dětské pokoje mají mnoho prostoru na stěnách, v kuchyni jsou obvykle jen omezené plochy, které budeme natírat. Je to z toho důvodu, že poměrně velkou část místnosti zabírá kuchyňská linka a obvykle také kachličky. V kuchyni jsou také spotřebiče a dost možná také skříňky na potraviny, které jsou již vestavěné. Při malování tak máte mnohem méně čtverečních metrů než v jiných místnostech. To však bohužel nemusí nutně znamenat, že vás čeká také méně práce.

Malmex

Je třeba stěny důkladně umýt

Nejprve je totiž potřeba si kuchyňské stěny očistit. Pravděpodobně budou dost zamaštěné od neustálého vaření. Mastnotou a špínou dobře pronikne například fosforečnan sodný. Jde v podstatě o suchý prášek bez zápachu, který je třeba smíchat s vodou, aby se vytvořil roztok, který můžete nanášet na stěny i další povrchy. Fosforečnan sodný obsahuje fosfáty, pokud je nechcete používat, bude potřeba využít bezfosfátovou alternativu. V každém případě je tedy potřeba stěny odmastit. Před malování je pak nechat oschnout.

Spočítejte si plochu, kterou budete natírat

Před nákupem nátěrové barvy je nutné si spočítat, jakou plochu budete vlastně natírat. Jedině tak zjistíte, kolik máte koupit barvy. A jak na to? Je třeba si spočítat čtvereční plochu každé stěny vynásobením výškou místnosti a délkou místnosti. Poté sečtěte všechny stěny. Aby získali opravdu přesný údaj je pochopitelně nutné sečíst všechny výřezy jakou jsou okna a dveře a od celkové plochy je odečíst.

Jak vybrat barvu do kuchyně

Kuchyni je obvykle věnovaná poměrně velká pozornost. Není divu, když v ní trávíme tolik času. Barvu do kuchyně je tedy třeba vybírat moudře. Nejlepší kuchyňské barvy mají vysoký vizuální dopad a dobře ladí se skříňkami a podlahou. Výběr správného typu lesku je důležitější než v jiných místnostech. Ideální barvou do kuchyně je zlatá střední cesta. Tedy pololesklá a polomatná barva.

 

Co se týká barevného odstínu, hodí se do kuchyně spíše světlé a přírodní barvy. Při výběru pochopitelně záleží také na velikosti vaší kuchyně a také stylu, v jakém ji máte zařízenou. Obecně platí, že do malých kuchyní patří spíše světlé barvy. Pokud si nejste jisti, jakou barvu zvolit, pak vyberte spíše světlou barvu, kterou lze doplnit výraznějšími doplňky. V každém případě do malé kuchyně nepatří tmavé a syté barvy. Ve velkých kuchyních se můžete trochu odvázat, pořád by však mělo platit, že je dobré ladit tón v tónu. Ideální je oddělit opticky obytnou část od jídelny. A je tu ještě jedna věc. Výrazné mohou být buď stěny nebo kuchyňská linka. Pokud tedy máte barevnou linku, u stěn byste měli být střídmější. A naopak, jestliže je vaše linka béžová, šedá nebo bílá, můžete na stěny využít třeba i teplé barvy jako je žlutá, oranžová nebo červená.

 

Kromě odstínu je pochopitelně důležitý také typ barvy. Do kuchyně samozřejmě můžete použít klasickou běžnou barvu, ideálnější však bude omyvatelná a odolná barva. Často se používá antibakteriální nátěr. Právě ten vytvoří opravdu čisté prostředí. Tyto barvy jsou používané i v nemocnicích, tudíž se nemusíte strachovat o hygienu.

Nejste si jisti? Řekněte profíkům

Pokud si nejste jisti, zda zvládnete kuchyň vymalovat, pak není nic jednoduššího, než oslovit odborníky. Profesionální malíři vám pomohou nejen se samotným malováním. Rádi vám poradí také ohledně výběru odstínu barvy a samozřejmě vám také vysvětlí, který typ nátěru je do kuchyně nejvhodnější.