Tlačí vás manželka do malování a vám se do toho stále nechce, protože víte, že vás čeká také neoblíbené malování stropu. Bolí vás za krkem už jen z toho pomyšlení, že vás tato práce čeká? Pomůžeme vám najít řešení, které je bezbolestné a nejjednodušší. Stačí jen postupovat podle našich tipů. Práci tak dokončíte velmi rychle a přesto efektivně. Prozradíme vám, jak natřít strop správným způsobem a s těmi správnými potřebami. Na počátku je třeba říci, že pevný žebřík je u malování stropu takřka nutností.

Malmex

Co budete potřebovat na malování stropy

  • Štětec.
  • Váleček.
  • Prodlužovací tyč.
  • Žebřík.
  • Malířskou pásku.
  • Malý kbelík.
  • Zásobník na barvu.

 

Jak na to? Krok číslo 1

 

Velmi důležité je, že stropem je nutné začít. Strop musí být vymalovaný ještě, než začnete malovat stěny. Pamatujte si, že pokud plánujete malovat celou místnost, strop musí být vždy první na řadě. Jedině tak se nebudete muset starat o cákance z válečku. Pokud se dostanou na stěny, nebude těžké je později zamalovat. Pozor si dávejte v případě, že budete strop malovat kontrastní barvou ke stěnám. Ideální je přelepit si veškeré lišty a dávat pozor, aby se na ně barva pokud možno vůbec nedostala.

 

Páska je vaším přítelem

Používání malířské pásky není v žádném případě ostuda. Ba právě naopak. Je to skvělý pomocník. Zvlášť, pokud vás čeká jen malování stropu. V takovém případě si jako první olepte okraje nástěnné lišty a k pásce ještě přidejte igelitovou ochranu. Vždy je lepší použít širší malířskou pásku, aby se váleček dostal dostatečně blízko rohu. Barva se tak stoprocentně nedostane na zeď. Vy díky tomu budete zcela přesní a budete moci pracovat rychleji. Pomocí pásky a fólie nezapomeňte oblepit také veškerá svítidla nebo větrací otvory. Dobré je zakrýt také stropní ventilátory.

 

Zakryjte úplně všechno

To, co je většinou na malování nejzdlouhavější je závěrečný úklid. Proto je dobré pomocí pásky a igelitu zabezpečit opravdu všechno. Nábytek, který zůstal v místnosti a samozřejmě i podlahy. Ušetříte si tak nejen čas, ale také svoje nervy. A to se rozhodně vyplatí.

 

První vymalujte obvod

Při malování stropu i stěn byste vždy měli začít se štětcem. Díky němu vymalujete obvod a to až do šířky několika centimetrů. Důležité je proložit tahy tak, aby hrana lehce splynula až následně použijete také váleček k vymalování zbytku stropu. Jestliže budete zároveň malovat strop i stěny, pak můžete vynechat lepení pásky na stěny a štětcem rovnou vymalovat také obvod místnosti na kolmých stěnách.

Při této práci je obzvlášť důležité mít dostatečně vysoký žebřík. Pokud se budete ke stropu se štětcem natahovat, nebudete zajedno tak přesní a navíc vás následující den budou pravděpodobně dost bolet svaly. Práci si usnadníte také tak, že barvu nalijete do malého kyblíčku, který si vezmete s sebou na žebřík. Díky tomu budete moci zůstat po celou dobu nahoře a nebudete muset držet těžkou plechovku a  riskovat, že ji celou vylijete.

 

Vyberte vhodný váleček

Jestliže máte hladké stropy, je dobré vybrat si váleček s nízkým vlasem. Pro strukturované stropy je vhodnější speciální váleček. S jeho výběrem vám v malířských potřebách jistě rádi poradí. Při nákupu mějte vždy na paměti také výšku stropu. Prodlužovací tyč musí být dostatečně dlouhá, abyste pomocí ní mohli plochu stropu malovat ze země. Neznamená to však, že čím delší, tím lepší. Vyberte si vždy tu nejkratší možnou. Příliš dlouhá prodlužovací tyč je totiž také těžší a vy tak budete muset držet větší váhu než je nutné.

 

Barvy by na válečku nikdy nemělo být příliš mnoho. Proto si na váleček vždy naberte barvu po celém obvodu a poté přistupte k odvalení přebytku barvy. Možná si myslíte, že více barvy znamená rychlejší práce. Není tomu tak. S přebytkem barvy na válečku dosáhnete leda větších stříkanců a kapek v okolí. Barvu vždy nanášejte překrývajícími tahy, aby se vytvořil hladký a jednotný povrch.

 

Nechte barvu zaschnout

Máte hotovo? Pokud je celý strop hotový, nechte barvu asi půl hodiny zaschnout a poté zkontrolujte, zda není potřeba provést nějaké úpravy. Jestliže strop potřebuje ještě jeden nátěr, bude dobré počkat, dokud první nátěr zcela nezaschne. Znamená to počkat minimálně hodinu, v závislosti na typu barvy to však mohou být také hodiny čtyři.

 

Stále nejste přesvědčeni, že je to práce pro vás?

Zajímá vaši ženu pouze výsledek a vám se ani po podrobném návodu do této neoblíbené práce nechce? Nevadí. Stále můžete oslovit profesionály. Můžete si tak být jisti, že vaše záda zůstanou bez bolesti a váš strop bude perfektně vymalovaný bez námahy. A co víc? Vaše žena bude stoprocentně spokojená, jelikož kvalitní profesionální nátěr vydrží na stěně dlouhé roky. Pokud si tedy žena nevymyslí, že je potřeba změna…